Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2019 18:27 - Плацебо ефект
Автор: marmota Категория: Поезия   
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Нека наблюдаваме един експеримент. Представете си 300 човека, които са в автобуса, прибират се от работа и имат главоболие – не е нещо необичайно за София. Наоколо има някакви протести и демонстрации, които само влошават нещата. Обещавате на всеки от тях малка сума, за да участват в екперимент. Разделяте ги на 3 групи по 100 човека и ги вкарвате в звукоизолирани стаи.

На първата група не правите нищо.

На втората група държите реч – обяснявате им колко големи късметлии са, защото имат възможността да тестват ново много ефикасно лекарство срещу главоболия и миргени, а всъщност им давате аспирин – най-разпространеното лекарство срещу такива болки. Оставяте ги сами и излизате от стаята.

На третата група отново държите речта за магическото лекарство. Разликата е, че всъщност им давате захарна таблетка.
След половин час карате всички да споделят как се чувстват. От първата група 20 човека казват, че главоболието им е минало.

От втората група 90 казват, че са излекувани и хапчето е подействало и проявяват интерес наистина да си го купят. В третат група 55 човека казват, че вече не чувстват никаква болка. Те се кълнат в свойствата на хапчето.

Какво ни разкрива този експеримент? Захарната таблетка няма никакви лечебни качества, но 55% се чувстват по-добре. Защо тогава в първата група, която не е получула нищо, само 20% са с излекувано главоболие?

Оказва се, че на 35 човека е подействата самата идея за магическото хапче, и те са почувствали добре. Единственото, което се е променило, са мислите им. Точно това е плацебо ефектът. Как е възможно?

 

Много хора с болести изведнъж започват да се чувстват много добре без никакви видими причини. Сякаш някой ги е докоснал с магическа пръчка.

Плацебо ефектът не е нито измама, нито илюзия. Той не е това да се опитваме да си внушим нещо и да започнем да го вярваме. Нито пък е някаква случайност – плацебо ефектът има между 15 и 72% успеваемост, в зависимост от това колко дълго е продължил.

Истината е, че плацебо ефектът е плод на нашите очаквания. Ако мозъкът ни очаква нещо да се случи, то той го предизвиква да се случи. Подсъзнателно започваме да действаме по начини, които ни приближават до целта ни и до очаквания резултат.

Сами си внушаваме, че нещо е истина. Като всички действия на мозъка, той е плод на множество химични процеси и действия.

Много проучвания се водят по темата за плацебо ефектът и как точно действа. Засега, можем да твърдим със сигурност едно нещо – мислите ни и вярванията ни влияят на живота, а и на физическото ни състояние много по-силно, отколкото предполагаме.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marmota
Категория: Поезия
Прочетен: 294830
Постинги: 564
Коментари: 241
Гласове: 1457
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930